Blog

Angst voor opnieuw daten - Overwin je angsten en vind je soulmate

2022-10-11

Angst voor opnieuw daten - Overwin je angsten en vind je soulmate

Mensen die een scheiding of een slechte breuk hebben meegemaakt, vinden het vaak moeilijk om weer te gaan daten. Zich openstellen en nieuwe mensen ontmoeten kan ontmoedigend en zelfs eng zijn, en dit staat bekend als de angst om opnieuw te daten.
Het is geen nieuw begrip, maar tegenwoordig komt het zo vaak voor dat we besloten hebben er een artikel over te schrijven.

Er zijn vele redenen waarom iemand genoemde gevoelens kan ervaren. Het kan komen door ervaringen uit het verleden of gewoon omdat ze gewend zijn geraakt aan het single zijn en zich op hun gemak voelen in hun eigen gezelschap. Wat de reden ook is, het overwinnen van de angst om opnieuw te daten is mogelijk met inspanning en vastberadenheid.

Hier volgen enkele tips om je angst te overwinnen en je soulmate te vinden:

Neem de tijd

Er is geen haast om weer te gaan daten. Als je er nog niet klaar voor bent, is dat prima. Neem eerst de tijd om te genezen en aan jezelf te werken. Soms is het moeilijk te begrijpen of je er klaar voor bent of niet. In dat geval kan het nuttig zijn om met een therapeut of counselor te praten die je kan helpen je gevoelens te verwerken. De primaire triggers dat je klaar bent om weer te daten zijn nieuwsgierigheid en de bereidheid om iets nieuws te proberen. Laat niemand je onder druk zetten om weer te daten voordat je er klaar voor bent.

Zet jezelf daarbuiten.

Als je klaar bent om weer te gaan daten, wees dan niet bang om jezelf in de kijker te zetten. Dit betekent meedoen aan activiteiten en clubs die je interesseren en sociale evenementen bijwonen, en het kan ook betekenen dat je je inschrijft voor online datingsites of apps. Het belangrijkste is dat je de dingen in je eigen tempo en op je eigen niveau aanpakt.

Wees ruimdenkend

Bij het ontmoeten van nieuwe mensen is het essentieel om een open geest te hebben. Schrijf iemand niet af voordat je hem zelfs maar een kans hebt gegeven. Iedereen heeft zijn eigen unieke kwaliteiten, en je weet maar nooit; ze zouden wel eens de perfecte match voor jou kunnen zijn.

Wees jezelf

Als je weer gaat daten, is het essentieel om jezelf te zijn. Probeer niet te veranderen wie je bent om te passen in iemand anders zijn idee van de perfecte partner. Wees zelfverzekerd in wie je bent; anderen zullen zich daartoe aangetrokken voelen.

Doe de dingen langzaam aan

Overhaast niets te snel. Als je met een nieuw iemand uitgaat, doe het dan rustig aan en leer hem kennen voordat je te snel gaat. Zo voorkom je dat je gekwetst of teleurgesteld raakt als het niet lukt.

Heb realistische verwachtingen

Verwacht niet dat elke date zal uitmonden in een langdurige relatie. Soms klikt het gewoon niet tussen mensen, en dat is OK. Geniet gewoon van het proces om nieuwe mensen te ontmoeten en kijk waar het heen gaat. Sommige van uw nieuwe kennissen kunnen goede vrienden worden, zelfs als ze geen romantische partners zijn.

Praat over je angsten.

Het kan nuttig zijn om met iemand te praten over uw angsten en zorgen. Dit kan een vriend, een familielid of zelfs een therapeut zijn. Een therapeut kan je helpen om je gevoelens te verwerken en je hulpmiddelen geven om met je angst om te gaan. Ze kunnen je ook steunen en begeleiden bij het nemen van stappen om je angst te overwinnen. Je kunt beginnen met het verwerken van die gevoelens door te praten over wat je angstig maakt.

Wees positief

Het is cruciaal om dating met een positieve instelling te benaderen. Geloof dat je een speciaal iemand zult vinden, en houd je kin omhoog, zelfs als de dingen niet precies gaan zoals gepland. Een positieve houding is aantrekkelijk voor anderen en zal je helpen om open en zelfverzekerd te blijven.

Opnieuw daten na een slechte ervaring kan eng zijn, maar het is essentieel om te onthouden dat niet iedereen hetzelfde is. Met een beetje moeite en vastberadenheid kun je je angsten overwinnen en het geluk vinden bij een nieuw iemand.

Profiel auteur

Klaas van Gelder

Datingblogger

Klaas van Gelder is een gerenommeerde online datingblogger op datingbeoordelingen.nl, die waardevolle inzichten en praktische tips deelt om betekenisvolle verbindingen te vinden in de wereld van online daten.

Andere artikelen op blog

 • Onthulling van Tinder SELECT: Verhoog je datinggame

  2023-12-22

  Onthulling van Tinder SELECT: Verhoog je datinggame

  In de steeds veranderende wereld van online dating heeft Tinder weer een baanbrekende stap gezet met de introductie van zijn exclusieve lidmaatschap - Tinder SELECT. Gericht op het verbeteren van je datingervaring, opent dit premium lidmaatschap deuren naar een reeks unieke extraatjes die het onderscheiden van het standaard Tinder-aanbod. In deze blogpost verkennen we wat Tinder SELECT te bieden heeft en hoe je dit exclusieve datinggebied kunt ontsluiten.

  Klaas van Gelder

  Klaas van Gelder

  Datingblogger

  2 minuten lezen
 • Beste 30 openingszinnen die harten doen fladderen

  2023-12-12

  Beste 30 openingszinnen die harten doen fladderen

  In de wereld van dating en romantiek kan een goed getimede en charmante openingszin de sleutel zijn tot het breken van het ijs en het maken van een gedenkwaardige eerste indruk.

  Klaas van Gelder

  Klaas van Gelder

  Datingblogger

  2 minuten lezen