Blog

Negeren: Wat het is en hoe erop te reageren

2022-10-16

Negeren: Wat het is en hoe erop te reageren

Er is sprake van negeren als je het gevoel hebt dat je partner vaak indirect negatieve opmerkingen over je maakt. Het is misschien niet gemakkelijk om deze acties te onderscheiden, omdat ze vaak flirterig of gekscherend lijken. Het is echter belangrijk om de bedoelingen erachter - die deel uitmaken van de manipulatie - niet te verwarren. Het is een zwakke poging om zichzelf beter te laten voelen door je neer te halen.

Als je niet bekend bent met de negatieve kanten van negeren, is het tijd om er kennis mee te maken. Dit destructieve gedrag is de datingcultuur en de sociale media binnengedrongen, vaak vermomd als een grapje of complimentje. Negeren is verontrustend en kan zorgen baren over wat er in een relatie in het verschiet ligt.

Is negeren destructief gedrag?

Negeren is een achterbakse manipulatiemethode waarbij beledigingen vermomd als complimenten worden gebruikt om iemands gevoel van eigenwaarde en veiligheid af te breken. Dit maakt hen kwetsbaar en laat hen verlangen naar de goedkeuring van de persoon die de negatie deed.

Negeren is wanneer iemand zich richt op jouw onzekerheden om je een slecht gevoel over jezelf te geven, zodat hij of zij van jou validatie kan krijgen. Volgens psychologen is negeren een vorm van misbruik. En ook al is het niet fysiek, negeren wordt nog steeds beschouwd als verbaal en emotioneel misbruik.

Negeren ontleent zijn betekenis aan het woord "neg", dat verwijst naar negatieve feedback.

Negatieve opmerkingen en handelingen kunnen een blijvende invloed hebben op je geestelijke gezondheid en welzijn en kunnen later tot ernstiger problemen leiden. Hier volgen enkele voorbeelden van negeren en wat je kunt doen als je ermee te maken krijgt.

Voorbeelden van negeren

Negatieve opmerkingen vermomd als complimenten kunnen moeilijk te herkennen zijn, maar ze kunnen net zo schadelijk zijn. Hier zijn enkele voorbeelden van negeren en hoe je het kunt herkennen in je relaties. Vergeet niet dat negeren niet alleen voorkomt in romantische relaties - vrienden en familie kunnen het ook doen.

Ze geven u complimenten die beledigend bedoeld zijn.

Als je niet zeker weet of een opmerking een belediging of een compliment is, wordt het beschouwd als een achterbaks compliment. Deze opmerkingen worden ook wel linkse complimenten genoemd, omdat ze kunnen worden geïnterpreteerd als een compliment, maar eigenlijk een verborgen boodschap bevatten die beledigend is.

Bijvoorbeeld:

 • "Je ziet er heel anders uit met make-up op!"
 • "Het zou me niet verbazen als mensen van een afstand denken dat je een model bent."
 • "Deze jurk is geweldig! Je lijkt er moeiteloos slanker in."

Ze proberen hun beledigingen te verbergen door ze "opbouwende kritiek" te noemen.

Narcisten plaatsen zichzelf graag in de rol van "kiezer" en bekritiseren anderen vaak op een kwetsende manier, waardoor ze een gevoel van macht of controle krijgen.

Bijvoorbeeld:

 • "Je zou er esthetischer uitzien als je 7 pond zou afvallen."
 • "Ik vind dat je moet weten dat je nieuwe kapsel je er anders uit laat zien. Naar mijn mening staat het je niet goed... . ."
 • "Na het lezen van dit verslag, kan ik vertellen dat er veel tijd en moeite is gestoken in het schrijven ervan. Dat gezegd hebbende, ik vind het niet leuk."

Ze vergelijken je voortdurend met anderen.

Jezelf voortdurend evalueren ten opzichte van anderen is vermoeiend en, belangrijker nog, schadelijk voor je welzijn. Of de gedachten nu juist zijn, je moet jezelf niet analyseren met anderen - en je partner ook niet.

Bijvoorbeeld:

 • "Je beste vriendin ziet er de laatste tijd geweldig uit - ze moet veel sporten. Je zou haar eens moeten vergezellen!"
 • "Ik vind Mary's outfit leuk vandaag, je hebt dezelfde smaak in kleding, dus misschien kun je proberen ook zulke dingen te dragen."

Ze maskeren beledigingen als vragen.

De vraag is zo zorgvuldig geformuleerd dat je het gevoel krijgt dat je overdrijft en dat er eigenlijk niets aan de hand is. Bijvoorbeeld:

 • "Het verbaast me dat je het jaarverslag in je eentje hebt afgemaakt. Wie heeft je ermee geholpen?"
 • "Je moet echt honger hebben! Weet je zeker dat je al dat eten gaat opeten?"
 • "Waarom draag je vandaag niet iets anders?"

Hoe reageer je op iemand die je ontkent?

Een van de beste manieren om met negeren om te gaan is door het helemaal te negeren. Ga niet in op het aas als iemand je probeert op te hitsen. Proberen dingen uit te leggen aan iemand die je niet respecteert is ook tijdverspilling. Zorg eerst voor jezelf - je bent niet verantwoordelijk voor het veranderen van hun beledigende gedrag.
Als je je zeker genoeg voelt, kun je hem laten weten dat zijn woorden of daden niet acceptabel zijn. Bedenk wel dat ze dan kunnen reageren met schadelijker gedrag, zoals gaslighting.
Als je denkt dat de ander ontvankelijk zal zijn, kan iets werken als "Ik voel me vernederd en niet gerespecteerd als je zulke dingen zegt". Concentreer je altijd op hoe hun acties *jou* laten voelen in plaats van met beschuldigingen te komen. Het is ook essentieel om uit te drukken dat hun pogingen tot manipulatie jou op geen enkele manier raken.
Negeren gebeurt vaak vroeg in een relatie en is een voorbode van mogelijk toekomstig misbruik. Het is echter cruciaal om voorzichtig te zijn wanneer je iemand confronteert die jou verloochent, omdat hij of zij negatief kan reageren. Zorg ervoor dat je grenzen en verwachtingen stelt met deze persoon als je besluit hem te confronteren met zijn gedrag. Als u hulp nodig hebt, neem dan contact op met een vriend of bel voor hulp.
We willen en verdienen allemaal een gezonde relatie zonder giftigheid of misbruik. Helaas komen we soms in een relatie terecht met iemand die emotioneel misbruik maakt van onze zwakheden. Dit is geen toeval; het is iets wat de dader opzettelijk doet om je te controleren en te schaden.

De kern van de zaak

Negeren is een belediging die je een verkeerd gevoel geeft over je positieve kwaliteiten, of het nu gaat om je uiterlijk, intelligentie, academische prestaties, baan, interesses, talenten of charme.
Let op als iemand je consequent een steeds onzekerder gevoel geeft als je bij hem of haar in de buurt bent. Deze persoon is het waarschijnlijk niet waard om in je leven te hebben.

Profiel auteur

Lieke Kibert

Datingexpert

Lieke Kibert, een gerenommeerde online datingexpert op datingbeoordelingen.nl, deelt waardevolle inzichten en praktische tips om succesvol te zijn in de wereld van online daten.

Andere artikelen op blog

 • Onthulling van Tinder SELECT: Verhoog je datinggame

  2023-12-22

  Onthulling van Tinder SELECT: Verhoog je datinggame

  In de steeds veranderende wereld van online dating heeft Tinder weer een baanbrekende stap gezet met de introductie van zijn exclusieve lidmaatschap - Tinder SELECT. Gericht op het verbeteren van je datingervaring, opent dit premium lidmaatschap deuren naar een reeks unieke extraatjes die het onderscheiden van het standaard Tinder-aanbod. In deze blogpost verkennen we wat Tinder SELECT te bieden heeft en hoe je dit exclusieve datinggebied kunt ontsluiten.

  Klaas van Gelder

  Klaas van Gelder

  Datingblogger

  2 minuten lezen
 • Beste 30 openingszinnen die harten doen fladderen

  2023-12-12

  Beste 30 openingszinnen die harten doen fladderen

  In de wereld van dating en romantiek kan een goed getimede en charmante openingszin de sleutel zijn tot het breken van het ijs en het maken van een gedenkwaardige eerste indruk.

  Klaas van Gelder

  Klaas van Gelder

  Datingblogger

  2 minuten lezen