Blog

De situatie: Een nieuwe datingtrend in de 21e century

2022-10-17

De situatie: Een nieuwe datingtrend in de 21e century

In een situatiehip kan de ene partner romantische gevoelens en een emotionele band ontwikkelen, terwijl de andere partner van zijn vrijheid geniet door met andere mensen om te gaan.
Hoewel "situatiehip" kan klinken als een label dat partners gebruiken voor hun relatie, kan het in feite worden gebruikt door de ene persoon om de andere in de val te lokken om de regeling voort te zetten vanwege factoren als gemak en seks.
Vaak kan een situatie-relatie maandenlang aanslepen zonder echte vooruitgang. Dit kan frustrerend en zelfs hartverscheurend zijn voor de partner die een relatie wil. Om deze pijn te voorkomen, is het essentieel om de tekenen van een situatiehip te begrijpen en te herkennen.

De situatiehip: Een nieuwe relatietrend

Mensen in een "situatiehip" hebben vaak het gevoel dat de relatie nergens toe leidt - ook al hopen ze dat het zal uitmonden in iets meer toegewijd en serieus. Als je de tekenen van een situatiehip kent, kun je jezelf redden van liefdesverdriet door geen tijd te investeren in iemand die niet klaar is voor een echte relatie.
In elke relatie is het cruciaal om je partner te leren vertrouwen. De hele relatie is gebouwd op een vals fundament als je niet kunt geloven wat ze zeggen.
Soms zijn de waarschuwingssignalen subtiel, maar ze kunnen ook openlijk zijn - en het is belangrijk om ze in een vroeg stadium te herkennen om jezelf emotioneel en mentaal te beschermen.

Wat is het verschil tussen een situatieband en een relatie?

Een situatieband is een relatie waarin de partners geen duidelijke bedoelingen of einddoelen hebben. Dit begint meestal met één partner die de relatie niet wil definiëren.
Het bepalen van de parameters van je relatie is cruciaal om een basis van vertrouwen en respect op te bouwen met je partner. Door te communiceren waar jullie je wel en niet prettig bij voelen op fysiek, emotioneel en seksueel gebied, creëer je een begrip dat gekwetste gevoelens of conflicten in de toekomst helpt voorkomen. Bespreken waar jullie jezelf in de toekomst zien - of het nu gaat om een doel op korte of lange termijn - helpt ook om beide partners op één lijn te houden."
Een situatie kan een overgangsterm zijn voor de relatie - vooral als je net bent begonnen met daten en elkaar nog niet lang hebt gezien. Niettemin...Situaties ontstaan niet altijd maanden later; ze kunnen al na een paar afspraakjes ontstaan.

Situaties ontstaan vaak om verschillende redenen, zoals:

 • Met de overvloed aan dating websites en apps kan het vinden van The One niet eenvoudig zijn.
 • De andere persoon is misschien niet klaar voor een toegewijde relatie.
 • Ze kunnen je zien als een korte termijn fling in plaats van lange termijn partner materiaal.
 • Ze zijn niet geïnteresseerd in iets op lange termijn.

Wat is het verschil tussen een "situatie" en "vrienden met voordelen"?

Een friends-with-benefits situatie is bijna hetzelfde als een situatie, maar de betrokkenen spreken af om duidelijk te zijn over hun bedoelingen voordat de relatie begint.

Partners in een friends-with-benefits relatie kunnen afspreken dat er geen romantische gevoelens zijn en dat de relatie puur lichamelijk is.
Zij kunnen ook besluiten dat er geen verbintenis is en dat het gewoon een relatie is zonder verplichtingen.

Situationele relaties verschillen op een paar belangrijke punten van gewone relaties:

 • De parameters van de relatie zijn misschien niet duidelijk of besproken.
 • Romantiek maakt nog steeds deel uit van de situatie, die fysieke en emotionele intimiteit kan omvatten, maar zelfs als er romantiek aanwezig is, kan het label "relatie" niet van toepassing zijn.
 • Eén of beide partners kunnen terugschrikken voor een verbintenis, zelfs als ze uitgaan en dingen doen die andere stellen samen doen.

Hoe bepaal je of je in een "situatie" zit?

Als je merkt dat je relatie vastzit in een sleur en geen vooruitgang boekt, kan dat tekenen zijn.

 • U en uw partner hebben nog geen relatiemijlpalen bereikt, zoals kennismaking met vrienden of familie of - het belangrijkste - het definiëren van de relatie.
 • Uw partner kan ook seksuele of romantische relaties onderhouden met andere mensen buiten de relatie.
 • U kunt er zelfs achter komen dat uw partner deze andere intieme relaties heeft via sociale media of vrienden, wat een teken kan zijn van slechte communicatie tussen u en uw partner. Dit gebrek aan communicatie kan leiden tot een giftige relatie.

Als je partner vaak op het laatste moment plannen maakt of afzegt, vooral met dezelfde smoesjes, zit je misschien in een situationele relatie. Enkele veel voorkomende voorbeelden van deze excuses zijn druk op het werk of het hebben van andere verplichtingen zoals naar de sportschool gaan.

 • Als je partner je alleen lijkt te zien als een back-up plan en nooit enige moeite doet om een compromis te sluiten, gebruikt hij of zij je waarschijnlijk.
 • Als je partner zelden van tevoren plannen maakt en je meestal alleen op het laatste moment uitnodigt, zit je misschien gevangen in een situationele relatie.
 • Een gebrek aan samenhang in contact en communicatie kan er ook op wijzen dat jij en je partner "in een situatie verkeren". Als je partner je niet vaak sms't, belt of ziet, en je geen idee hebt wanneer je weer iets van hem of haar hoort, kan dit het geval zijn.

In plaats van lange, diepe gesprekken, voelen jij en je partner zich misschien meer op hun gemak met speelse "dirty talk".

 • In situatieschappen vermijden u en uw partner gesprekken over uzelf, uw verwachtingen en al het andere dat nodig is. Situaties kunnen gepaard gaan met seks, maar niet met emotionele intimiteit.
 • Situationele relaties leiden vaak tot angst vanwege het gebrek aan communicatie, zekerheid en stabiliteit.
 • Als je partner je voortdurend gemengde signalen geeft, kan dat erg verwarrend en frustrerend zijn. Het ene moment lijkt hij of zij vastbesloten om de relatie te laten werken, en het volgende moment kan het hem of haar niets schelen.

Hoe meer tijd er verstrijkt zonder een vaste titel voor je relatie, hoe groter de kans dat het een situatie wordt.

 • Hoe meer tijd verstrijkt zonder een verbintenis van je partner, hoe meer het duidelijk wordt dat hij of zij de relatie niet zo belangrijk vindt als jij.
 • Als je partner niet bereid is te praten over waar het heen gaat, weet je dat je in een ongedefinieerde relatie zit ("situationhip"), wat duidelijk maakt waar je met hem of haar staat.

Wat te doen als je je in een situatie bevindt

Relaties zijn geweldig, maar soms belanden we in een "situatiehip". Als je je niet voldaan of tevreden voelt, is het misschien tijd om een stapje terug te doen en uit te zoeken wat je wilt. Relaties kunnen vaak leiden tot gevoelens van teleurstelling en onzekerheid. Als je een toegewijde relatie wilt met iemand die bereid is een gezonde basis met je op te bouwen, is het misschien tijd om iemand anders te zoeken.

Profiel auteur

Lieke Kibert

Datingexpert

Lieke Kibert, een gerenommeerde online datingexpert op datingbeoordelingen.nl, deelt waardevolle inzichten en praktische tips om succesvol te zijn in de wereld van online daten.

Andere artikelen op blog

 • Onthulling van Tinder SELECT: Verhoog je datinggame

  2023-12-22

  Onthulling van Tinder SELECT: Verhoog je datinggame

  In de steeds veranderende wereld van online dating heeft Tinder weer een baanbrekende stap gezet met de introductie van zijn exclusieve lidmaatschap - Tinder SELECT. Gericht op het verbeteren van je datingervaring, opent dit premium lidmaatschap deuren naar een reeks unieke extraatjes die het onderscheiden van het standaard Tinder-aanbod. In deze blogpost verkennen we wat Tinder SELECT te bieden heeft en hoe je dit exclusieve datinggebied kunt ontsluiten.

  Klaas van Gelder

  Klaas van Gelder

  Datingblogger

  2 minuten lezen
 • Beste 30 openingszinnen die harten doen fladderen

  2023-12-12

  Beste 30 openingszinnen die harten doen fladderen

  In de wereld van dating en romantiek kan een goed getimede en charmante openingszin de sleutel zijn tot het breken van het ijs en het maken van een gedenkwaardige eerste indruk.

  Klaas van Gelder

  Klaas van Gelder

  Datingblogger

  2 minuten lezen